Kuntosalit ovat yhtä moninaisia kuin kuntoilijatkin

Jos olet miettinyt kuntosalilla käynnin aloittamista tai etsit vaihtoehtoa nykyiselle salillesi, niin olemme koonneet sinua varten tietopaketin kuntosaleista, ja mitä hyvältä kuntosalilta kannattaa edellyttää.Jokaisella kuntoilijalla on omat yksilölliset lähtökohtansa ja motivaationsa lähteä kuntoilemaan. Yhtä lailla kuin kuntoilijoita on eri tyyppisiä, myös kuntosaleja on erilaisia. Kuntosalit voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri tyyppiin: premium-kuntosalit, keskihintaiset kuntosalit ja budjettisalit.

Jokainen salityyppi tarjoilee hieman eri tyylistä palvelua. Joskin ero keskihintaisten ja budjettisalien välillä on merkittävästi kapeampi, kun niitä verrataan premium-saleihin, joita voidaan kutsua jo oikeastaan hyvinvointi- tai kuntokeskuksiksi. Tällaisten salien tarjontaan kuuluu usein pitkä liuta muitakin oheispalveluita, kuten hieronta, fysioterapia tai ravitsemuspalvelut.

Kuntosalit sopivat kaiken tasoisille kuntoilijoille.

Premium-tason kuntosalit tarjoavat usein personal training -palveluita, jolloin sinulle on mahdollista kehitellä henkilökohtainen treeniohjelma ammattilaisen tuella. Jos siis etsit täyden palvelun kuntosalia, voi premium-sali olla sinua varten.

Treeniohjelma kannattaa pitää yksinkertaisena, kun haluat tuloksia

Monia saattaa kiinnostaa aloittaa painonpudotus tai lihasmassan kasvatus, mutta treeniohjelman muodostaminen voi tuntua vaikealta, jos ei tunne liikkeitä tai niiden nimityksiä. Internet on kuitenkin pullollaan hyviä treeniohjelmia. Pääsääntöisesti, mitä yksinkertaisempi treeniohjelma on ilman turhaa hifistelyä, sitä tuloksellisempi se on.

Budjettisalit ja keskihintaiset kuntosalit ovat erinomaisia vaihtoehtoja taitaville treenaajille, joille omatoiminen harjoittelu on tuttua ja harjoitteluympäristö ei ole etusijalla, vaan itse tekeminen.

Budjettisaliketjujen kuukausijäsenyydestä kannattaa maksaa noin 20-40€/kk, jos et kaipaa mitään oheispalveluita, vaan tahdot käydä vain hikoilemassa itseksesi. Keskihintaisten kuntosalien jäsenyyden hinta liikkuu noin 39-59€ välillä. Nämä salit ovat usein paikallisia yrittäjävetoisia kuntosaleja.

Tutki ja vertaile kuntosaleja ennen sitoutumista

Kun mietit, minkä tyyppinen kuntosali soveltuisi sinulle parhaiten, kannattaa kuntosalivertailussa huomiota kiinnittää muutamaan seikkaan. Tutustu ennalta salin laitetarjontaan verkossa tai käymällä paikan päällä.

Monet salit antavat mahdollisuuden käydä tutustumassa kerran ilmaiseksi salilla treenaamiseen. Selvitä myös aukioloajat, toisaalta moni saliketju mahdollistaa nykyisin ympärivuorokautisen kuntoilun kulkuluvalla. Katso myös etukäteen kanta-asiakassopimuksen ehdot, eli hinnoittelu, sopimusehdot ja taukomahdollisuudet.

Jos käyt paikan päällä tutustumassa saliin, kiinnitä huomiota laitteiden kuntoon, pukeutumis- ja peseytymistilojen siisteyteen ja yleiseen ilmapiiriin. Varsinkin budjettisaleilla kustannuksia karsitaan säästämällä palveluista, tiloista ja laitteista, joten ota selvää ennen kuin sitoudut.

Myös säilytyskaappien turvallisuus kannattaa tarkistaa, sillä usein budjettisaleilla kaapeissa ei ole lukkoja, vaan sinun oletetaan tuovan oma lukko mukanasi. Liikuntakeskus on tästä syystä tasokkaampi vaihtoehto.

Hieronta ja fysioterapia ovat usein lisäpalveluja

Premium-kuntosalit eli liikuntakeskukset ovat hieman haastavampia vertailun kohteita hinnan suhteen. Palveluiden kokonaisvaltaisuudesta riippuen liikuntakeskuksen jäsenyys liikkuu 50-100€/kk välillä. Hinnoittelun vertailusta tekee haastavampaa se, että voit usein itse valita, mistä palveluista olet kiinnostunut maksamaan ja karsia muita vähemmän kiinnostavia palveluita pois sopimuksestasi. Voit siis räätälöidä hyvinkin yksilöllisen sopimuksen, johon sisältyy eri palveluita, esimerkiksi hieronta kuuluu monien laadukkaampien premium-kuntosaliketjujen palveluihin. Liikunta premium-kuntosalilla on suunnattu henkilöille, jotka arvostavat viihtyisää kuntoiluympäristöä ja ovat valmiita myös maksamaan siitä.

Premium-tason kuntosalit ovat tilavia ja voit olettaa saavasi käyttöösi lähes jokaisen markkinoilla olevan kuntosalilaitteen. Yhtä avaria ja kotoisia ovat pukeutumis- sekä pesiytymistilat ja käytössäsi on usein myös upeat saunatilat. Premium-kuntosaleilta löytyy ammattitaitoisia personal trainereita ja ryhmäliikuntaopettajia, sekä joskus myös lastenhoitopalveluja, kun tarvitset paikan lapsellesi siksi ajaksi, että kuntoilet itse. Jos sattuu niin ikävästi, että jokin kehossasi venähtää, hieronta ja fysioterapia kuuluvat usein sopimukseesi valittaviin palveluihin.

Premium-kuntosalit mahdollistavat usein erilaisten hierontapalvelujen käytön.
Hyvin varustellut kuntosalit tarjoavat tyypillisesti fysioterapiaa asiakkaille.