Miksi liikkuvuusharjoittelu on tärkeää ja miten sitä voi harjoitella?

post thumb
Urheilu
by Aleksi/ on 03 May 2023

Miksi liikkuvuusharjoittelu on tärkeää ja miten sitä voi harjoitella?

Monet ihmiset kärsivät nykyään heikosta liikkuvuudesta johtuen siitä, että he ovat tottuneet istumaan pitkiä aikoja tietokoneen ääressä, ajamaan autoa ja liikkumaan vähän. Hyvä liikkuvuus on yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun puhutaan hyvinvoinnista ja suorituskyvystä. Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme tarkemmin, miksi liikkuvuusharjoittelu ja liikunta ylipäätänsä on tärkeää ja miten sitä voi harjoitella.

Miksi kehon liikkuvuusharjoittelu on niin tärkeää?

Liikkuvuusharjoittelu on tärkeää monista syistä. Hyvä liikkuvuus auttaa meitä suorittamaan päivittäisiä askareita helpommin, parantaa urheilullista suorituskykyä ja auttaa kehoa liikkumaan monipuolisemmin ja suorittamaan liikkeitä tehokkaammin. Lisäksi, kun meillä on hyvä liikkuvuus, se auttaa meitä välttämään vammoja ja parantamaan yleistä terveydentilaa.

• Parantaa kehon toimintaa ja suorituskykyä: Kun keho on liikkuva ja joustava, se pystyy suorittamaan erilaisia liikkeitä ja aktiviteetteja helpommin ja tehokkaammin.

• Vähentää vammojen riskiä: Liikkuvuusharjoittelulla voidaan parantaa nivelten ja lihasten liikkuvuutta, mikä vähentää vammojen riskiä. Hyvä liikkuvuus auttaa myös kehoa selviytymään paremmin äkillisistä liikkeistä tai kaatumisista.

• Parantaa ryhtiä: Huono asento ja rajoittunut liikkuvuus voivat johtaa huonoon ryhtiin. Liikkuvuusharjoittelu auttaa parantamaan asentoa ja pitämään kehon paremmassa tasapainossa.

• Vähentää kipua ja jäykkyyttä: Liikkuvuusharjoittelu voi auttaa vähentämään kipua ja jäykkyyttä nivelissä ja lihaksissa, mikä voi parantaa elämänlaatua ja helpottaa päivittäistä toimintaa.

• Edistää rentoutumista ja hyvinvointia: Liikkuvuusharjoittelu voi auttaa rentouttamaan kehoa ja mieltä, mikä voi edistää hyvinvointia ja stressin vähentämistä.

Miten liikkuvuutta voi harjoitella?

Liikkuvuutta voi harjoitella monin tavoin, kuten venyttelyllä, foam roller -harjoituksilla ja mobilisointiharjoituksilla. Yleisiä liikkuvuusharjoituksia ovat esimerkiksi lonkan avaus, olkapään venytys, selän rullaus ja lantion kiertoliike. Liikkuvuusharjoittelussa on tärkeää kuunnella omaa kehoa ja edetä hitaasti, jotta vältytään vammoilta ja lihaskivuilta. Jos oma arkiliikunta sisältää liikkuvuusharjoituksia, ollaan jo voiton puolella.

On myös hyvä muistaa, että liikkuvuus on yksilöllistä ja voi vaihdella suuresti henkilöstä toiseen. Jotkut voivat olla luonnostaan joustavampia kuin toiset, ja ikä ja aiemmat vammat voivat myös vaikuttaa liikkuvuuteen. Siksi on tärkeää löytää liikkuvuusharjoittelun tapoja, jotka sopivat juuri sinulle ja omaan kehoosi.

Lisäksi, liikkuvuusharjoittelun ei tarvitse olla pelkästään staattista venyttelyä. Dynaamiset liikkuvuusharjoitukset, joissa yhdistyy liikkuvuus ja lihaskunto, voivat olla erittäin tehokkaita kehon toiminnallisuuden ja suorituskyvyn kannalta. Esimerkiksi kyykkyihin ja juoksuun liittyvät harjoitukset voivat auttaa parantamaan liikkuvuutta ja vahvistamaan samalla tärkeitä lihasryhmiä.

Kokonaisvaltaisen harjoitusohjelman suunnitteluun kannattaa hakea apua ammattilaiselta, kuten fysioterapeutilta tai personal trainerilta. He voivat auttaa sinua löytämään juuri sinulle sopivat liikkuvuusharjoittelun tavat ja suunnitella harjoitusohjelman, joka tukee tavoitteitasi ja kehitystäsi.

Yhteenveto: Liikkuvuusharjoittelu

Liikkuvuusharjoittelu on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa ja suorituskyvyn parantamista. Hyvä liikkuvuus auttaa meitä suorittamaan päivittäisiä askareita helpommin, parantaa urheilullista suorituskykyä ja auttaa kehoa liikkumaan monipuolisemmin ja suorittamaan liikkeitä tehokkaammin.

Liikkuvuutta voi harjoitella monin tavoin. Tärkeää on edetä hitaasti ja kuunnella omaa kehoa. Toivottavasti tämä blogikirjoitus auttaa sinua ymmärtämään paremmin liikkuvuusharjoittelun merkityksen ja auttaa sinua saavuttamaan paremman terveyden ja suorituskyvyn.