Yksilölliset liikuntasuositukset eri ikäisille toteutettava ilon kautta

post thumb
Urheilu
by Aleksi/ on 10 Jan 2022

Yksilölliset liikuntasuositukset eri ikäisille toteutettava ilon kautta

Ihminen on luotu liikkumaan. Modernissa yhteiskunnassa hyötyliikunta on vähentynyt. Edes työmatkojen osalta ei ole mahdollista valita kävelyä tai pyöräilyä. Suomen talviolot asettavat aiheeseen omat haasteensa. Liikunnan suhteen THL ja toisaalta eri liikuntajärjestöt antavat suosituksia ikäryhmittäin. Liikuntasuositukset eri ikäisille on tärkeää ottaa huomioon liikuntatuokioita suunniteltaessa. Nuorille liikunnan kautta tulee iloa, ja ylimääräinen energia kanavoituu sitä kautta. Vanhoilla puolestaan on huomioitava mahdolliset sairaudet. Nivelten liika rasittaminen voi pahimmillaan johtaa liikunnan lopahtamiseen.

Liikuntasuositukset eri ikäisille kasvuvaiheen mukaan

Nuoret juoksevat ja temmeltävät mielellään. Kaikenlaiset piirileikit alkavat lasten kesken kuin itsestään. Leikkiseuraa ei pieniin koteihin voi jatkuvasti tuoda. Lapsia onkin hyvä ohjata pihalle tai erilaisiin ryhmiin liikuntaharrastusten pariin. Eteneminen ilon kautta toimii parhaiten. Eri ihmiset ovat toisia kilpailullisempia ja siksi on tärkeää seurata, etteivät huonommin pärjäävät lannistu. Itsensä haastaminen on tärkeää, mutta ei terveyden kustannuksella. Nuori vahvistaa itseään liikkumalla. Ikääntyvä puolestaan tarvitsee liikuntaa terveyden ja lihaskunnon ylläpitämiseksi.

Yleisen tason liikuntasuositukset voidaan toteuttaa eri tavoin. Kuntosalilta löytyy laitteita voimaharjoitteluun ja kuntoiluun. Liikuntasuosituksia annetaan lähinnä terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämisen vuoksi. Liika istumatyö vaatii vastapainokseen liikuntaa jo vireystason säilyttämisen näkökulmasta. Liikunta parantaa osaltaan ihmisen omakuvaa. Aktiivisesti liikkuvat pysyvät pirteinä, terveinä ja hoikkina. Ne puolestaan ovat yhteiskunnassa arvostettuja ominaisuuksia. Terveyteen liittyvät seikat menevät kuitenkin ulkonäönkin edelle. Kuntoilu palkitsee jo itsessään.

Mars! Ylös, ulos ja lenkille

Harvalla on kotonaan pirttihirmua, joka karjaisee tuvan hereille ja patistaa liikkumaan. Useimmille sellainen karjuminen ei edes toimisi kannustimena. Nykyisessä maailmanajassa suurin osa tiedostaa liikunnan merkityksen itsensä kannalta. Optimaalisesti ihminen voi palata nuoruudessa omaksumansa liikunnan pariin, jos sellainen on katkennut. Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa. Hyvät aikomukset eivät aina johda liikunnan lisääntymiseen. Jokainen voi löytää itselleen liikuntayhteisön. Vanhat jalkapalloilijat ovat esimerkiksi perustaneet kävelypotkupalloryhmiä. Siinä ei loukkaannuta eikä rasiteta itseä liiaksi.